Ο καρπός του περιέχει μεγάλη ποσότητα ενσωματωμένης βιταμίνης C και μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχει ακόμα και 40 φορές περισσότερη βιταμίνη C απ’ ότι τα εσπεριδοειδή. Σε συνδυασμό με τα βιοφλαβονοειδή, το φρούτο αυτό είναι πιο αποτελεσματικό από το συνθετικό ασκορβικό οξύ. Η βιταμίνη C που υπάρχει στο καρπό του Άγριου Τριαντάφυλλου είναι πιο σταθερή και με μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα.
Το κυνόροδο είναι άριστη πηγή αντιοξειδωτικών για την προστασίας του οργανισμού ενάντια στο οξειδωτικό στρες. Καταστρέφει βακτήρια, μύκητες και είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες. Βοηθά το έργο του θυρεοειδούς αδένα, ενδυναμώνει τους αδένες και το συκώτι.
Περιέχει 130 ενώσεις με ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό όπως βιταμίνες Α, Β1, Β2, Ε, Κ, πολυφαινόλες, τανίνες, βιοφλαβονοειδή, καροτενοειδή, φολικό οξύ, ελλαγικό οξύ, γαλλικό οξύ, σάκχαρα, πηκτίνες, μαγνήσιο, ιώδιο, σίδηρο καθώς και άλλα μακρο & μικρο-θρεπτικά στοιχεία.
Οι ιδιότητες του καρπού του Άγριου Τριαντάφυλλου:
Σύμφωνα με έρευνες, τα στοιχεία που υπάρχουν στον καρπό του έχουν αντι-ιϊκές ιδιότητες (τα συστατικά πολυφαινολών από τα πέταλα του Τριαντάφυλλου Rosa Damascena ενεργούν κατά του HIV) καθώς και αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες (μεταξύ άλλων, προστατεύουν από το E.Coli και το Candida Albicans).
Ανακαλύφθηκε επίσης ότι κάποιες ποικιλίες έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και προστατεύουν από το έλκος και τις αλλεργίες.
Μια πραγματική επανάσταση ως προς την προσέγγιση του καρπού του έγινε μετά από την ανακάλυψη Δανών επιστημόνων που απέδειξαν το αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα του γαλακτολιπιδίου που βρέθηκε στο Άγριο Τριαντάφυλλο. Αυτό το καθιστά ιδανικό στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και οστεοαρθρίτιδας, καθώς βελτιώνει την κινητικότητα, μειώνει τον πόνο και τη δυσκαμψία των αρθρώσεων.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, προστατεύει την καρδιά καθώς μειώνει την LDL χοληστερίνη και συμβάλλει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της γλυκόζης ορού.
Επίσης τα συστατικά του ωφελούν την υγεία της επιδερμίδας, ενισχύουν την ενυδάτωση και ελαστικότητά της.