Δεν είναι συμπτωματικό που αποκαλείται θαυματουργή τροφή και έρχεται πρώτο στην λίστα με τις δέκα καλύτερες υπερτροφές. Περιέχει πολλές βιταμίνες, αμινοξέα, χημικά στοιχεία και την ενέργεια που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για να προλαμβάνει ασθένειες.
100γρ. εκχυλίσματος Acai περιέχουν 52,2 γρ. υδατανθράκων, 8,1 γρ. πρωτεϊνών, 44,2 γρ. ινών και 32,5 γρ. λίπους.
Οι πολυφαινόλες συγκαταλέγονται ανάμεσα στα σημαντικότερα συστατικά του. Το Acai περιέχει πάνω από 12 διαφορετικές πολυφαινόλες. Οι σημαντικότερες είναι τα φλαβονοειδή και τα ανθοκυάνια. Δίνουν στο φρούτο το σκούρο κόκκινο ή βαθύ μπλε ή βιολετί χρώμα και εξασφαλίζουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί από πολλές μελέτες. Μειώνουν την παραγωγή ενδοθηλίνης, μιας ουσίας που περιορίζει τα αιμοφόρα αγγεία και που όταν εμφανίζεται σε μεγάλη ποσότητα στο σώμα, μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση και ισχαιμική καρδιοπάθεια. Οι πολυφαινόλες που περιέχει το Acai ενεργοποιούν τη ροή του αίματος και ολόκληρου του κυκλοφορικού συστήματος και μειώνουν τον κίνδυνο εμβολισμού στα αιμοφόρα αγγεία.
Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των μούρων είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν καταστροφές σε κυτταρικό επίπεδο.
Η περιεκτικότητα οποιουδήποτε τροφίμου σε αντιοξειδωτικά υπολογίζεται βάσει της μεθόδου ORAC (Ικανότητα Απορρόφησης Ελευθέρων Ριζών). Στην περίπτωση του Acai o δείκτης ORAC είναι 1026, δηλ. 20 φορές υψηλότερος από τα σταφύλια. π. χ. τα κράνα έχουν 94 μονάδες ORAC ανά γραμμάριο. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα μούρα Acai αφομοιώνονται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η σταθερή κατανάλωση μούρων Acai μπορεί να επιβραδύνει την διαδικασία γήρανσης και προλαμβάνει πολλές από τις ασθένειες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Εκτός από τα αντιοξειδωτικά, το μούρο Acai περιέχει και μια σειρά από ακόρεστα λιπαρά οξέα, αμινοξέα, μικροστοιχεία και φυτοστερόλες που επηρεάζουν με θετικό τρόπο τον ανθρώπινο οργανισμό.
Από τα 29 ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα Ω6 & Ω9 λιπαρά οξέα φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Ελέγχουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, εξαφανίζοντας την κακή χοληστερίνη (LDL) και αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης (ΗDL). Συγκρίνεται συχνά με το ελαιόλαδο και χαρακτηρίζεται από τον πλούτο του ακόρεστου ολεϊκού οξέος που υποστηρίζει ορισμένες απαραίτητες λειτουργίες. Κατ’ αρχάς στηρίζει τα Ω3 λιπαρά οξέα, ώστε να διεισδύσουν στις κυτταρικές μεμβράνες, γεγονός που τα καθιστά πιο ευέλικτα και τονώνει τη δραστηριότητα των ορμονών, των νευροδιαβιβαστών και των υποδοχέων ινσουλίνης. Δεδομένου του ότι τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης προκαλούν φλεγμονή και ενισχύουν τη γήρανση, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Τα 18 Αμινοξέα που υπάρχουν στο μούρο Acai ενισχύουν και ενδυναμώνουν το μυϊκό σύστημα. Ο σχεδόν τέλειος συνδυασμός των βασικών αμινοξέων και των πολύτιμων μικροστοιχείων μπορεί να είναι ευεργετικός για την διατήρηση επαρκούς μυϊκής σύσπασης και για την αναγέννηση των μυών. Η πρωτεΐνη αποτελεί βασικό συστατικό των ορμονών και ιστών – που αποτελούν δομικά στοιχεία του οργανισμού. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες ενδυναμώνουν τα εσωτερικά μας όργανα, καθώς και τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια, οι εξωτερικές στοιβάδες των οποίων επίσης περιέχουν πρωτεΐνες. Η περιεκτικότητα ενός μικρού μούρου Acai σε πρωτεΐνες είναι υψηλότερη από εκείνη ενός ολόκληρου αυγού κότας!
Η έλλειψη σε μικροστοιχεία διορθώνεται από τα 21 μικροστοιχεία που, μεταξύ άλλων, ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Όπως και όλα τα φρούτα, έτσι και το Acai περιέχει πολλές βιταμίνες και χημικά στοιχεία όπως : Β1, Β2, C, E, β- καροτένιο, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο.
Οι ίνες και οι φυτοστερόλες που περιέχει το Acai ελέγχουν τα επίπεδα χοληστερόλης και προστατεύουν το πεπτικό και κυκλοφορικό σύστημα, σε συνεργασία με τα ακόρεστα (υγιή) λιπαρά οξέα.
Το ίδιο το μούρο δεν περιέχει πολλά ζάχαρα.