Είναι λογικό να πιστεύουμε ότι τα φυτικά τρόφιμα είναι πολύ οφέλιμα για μας και αυτό γιατί σε αντίθεση με τα ζώα, τα φυτά δεν μπορούν να σηκωθούν και να τρέξουν μακριά από ότι τα απειλεί, όπως έντομα, παράσιτα, ζώα ή τις οξειδωτικές ακτίνες του ήλιου. Έτσι για να επιβιώσουν στη φύση, εξέλιξαν την ικανότητα να παράγουν ένα οπλοστάσιο προστατευτικών ενώσεων που ονομάζονται φυτοχημικά.
Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν τα φυτά και αναφέρουν πώς αυτές οι ίδιες ενώσεις, που απαντώνται στα φρούτα και τα λαχανικά, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της υγείας μας. Μελέτες έχουν συνδέσει δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων καρκίνων. Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους και στην προστασία από την οστική απώλεια.