Στη μελέτη έλαβαν μέρος 2.000 υγιείς γυναίκες, οι οποίες κατέγραψαν σε ένα ερωτηματολόγιο τη συχνότητα με την οποία κατανάλωναν τροφές πλούσιες στα δύο αυτά συστατικά. Υψηλή περιεκτικότητα φλαβονών έχουν ο μαϊντανός, το θυμάρι και το σέλινο, ενώ πλούσια σε ανθοκυανίνες είναι τα φρούτα και τα λαχανικά με κόκκινο ή σκούρο μπλε χρώμα, όπως τα μούρα, τα κόκκινα σταφύλια, τα κεράσια και τα δαμάσκηνα. Επιπλέον, σημαντικές ποσότητες φλαβονοειδών περιέχουν η σοκολάτα, το τσάι και το κρασί.
Η επικεφαλής της έρευνας, Aedin Cassidy, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου UEA, δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες, οι οποίες κατανάλωναν επαρκείς ποσότητες φλαβονών και ανθοκυανινών, εμφάνιζαν χαμηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη. Η υψηλή αντίσταση ινσουλίνης συνδέεται με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2».
Η παραπάνω μελέτη επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά τη συμβολή των φρούτων, των λαχανικών, των μπαχαρικών και των βοτάνων στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων.
20-01-2014 / Βάσω Παπασούλη