Οι πολυφαινόλες είναι χημικές ουσίες που υπάρχουν στα φυτά. Υπάρχουν πάνω από 500 φυτοχημικές ουσίες, σε κατηγορίες όπως:
- Φλαβονοειδή
- Φαινολικά οξέα
- Στιλβένες
- Λιγνάνες
Τις πολυφαινόλες τις βρίσκουμε στα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το ακατέργαστο κακάο, στην μαύρη σοκολάτα, τον καφέ, το τσάι, και φυσικά το κόκκινο κρασί, αλλά και το παρθένο ελαιόλαδο και το σησαμέλαιο. Επίσης, τα συναντάμε και σε μπαχαρικά όπως: την κάπαρη, την ρίγανη, το δενδρολίβανο, την μέντα, το δυόσμο, το θυμάρι, το κάρι, τον βασιλικό, το φασκόμηλο, το γαρύφαλλο, το κύμινο, την κανέλα, τον γλυκάνισο, τους σπόρους σέλινου και το τζίντζερ.
Ο αριθμός των πολυφαινολών ποικίλει ανάλογα με τον τόπο και τρόπο καλλιέργειας των τροφίμων, την ωριμότητά τους κατά την συγκομιδή, και τον τρόπο προετοιμασίας και μαγειρέματος.
Οι πολυφαινόλες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη δράση και υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία. Μπορούν να επηρεάσουν τα γονίδια και την έκφρασή τους καθώς και τα βακτήρια του εντέρου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι φλαβονόλες, ένας τύπος φλαβονοειδών, επιβραδύνουν τον ρυθμό που απορροφά ο οργανισμός μας την ζάχαρη και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Και κάτι τελευταίο που σίγουρα θα ενδιαφέρει πολύ κόσμο είναι ότι οι πολυφαινόλες συμβάλλουν στη ρύθμιση του βάρους.