Οι β-γλυκάνη βελτιώνει αποτελεσματικά την καταπολέμηση των λοιμώξεων, διότι ενεργοποιεί τα μακροφάγα και έτσι όλο τον οργανισμό στην άμυνά του, αυξάνοντας τη δραστικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Συμβάλλει στην αύξηση της αντιβακτηριακής και αντι-ιικής δράσης του οργανισμού και μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην πρόληψη της επίδρασης των εποχιακών προβλημάτων του αναπνευστικού.
Προάγει την κινητικότητα του εντέρου και αυξάνει την ανοσοποιητική δραστηριότητα του εντερικού βλεννογόνου. Είναι θρεπτικό συστατικό για τα καλά βακτηρίδια του εντέρου και συμβάλλει στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Υποστηρίζει την εντερική μικροχλωρίδα και μπορεί να μειώσει τις φλεγμονώδεις διεργασίες και σε πολλές περιπτώσεις έχει πολύ θετικές επιπτώσεις στα πεπτικά προβλήματα. Έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες κατά της Candida.
Η β-γλυκάνη στην ουσία επιβραδύνει την μεταφορά των τροφών στο έντερο προάγοντας μια πιο αργή διαδικασία πέψης των τροφίμων. Σαν αποτέλεσμα συμβάλλει στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
- Μειώνει την υψηλή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια ενισχύοντας την υγεία της καρδιάς.
- Η κατανάλωση β-γλυκανών, μειώνει την επιθυμία πρόσληψης τροφής και συμβάλλει στην απώλεια βάρους.
Είναι ευεργετική σε περιπτώσεις φλεγμονής και μόλυνσης (ΗΙV, ηπατίτιδα, ασθένεια Lyme, άσθμα και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες της ακτινοβολίας και της χημειοθεραπείας.
Η κατανάλωση β-γλυκάνης συνιστάται ιδιαίτερα σε άτομα με υψηλό επίπεδο χοληστερόλης, σε άτομα με αγγειοσύσπαση, σε περιπτώσεις υψηλής αρτηριακής πίεσης καθώς και μετά το χειρουργείο για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης. Επίσης είναι ιδιαιτέρως ευεργετική για όσους πάσχουν από δερματίτιδα, έκζεμα, πληγές εγκαυμάτων, διαβητικά έλκη και αλλεργίες.
Η β-γλυκάνη βρίσκεται στην μαγιά, στην βρώμη, το κριθάρι και σε άλλα δημητριακά αλλά και σε άλλα είδη όπως τους χουρμάδες και τα μανιτάρια maitake και Reishi.