Οι καρποί του μοιάζουν με κεράσι, είναι βρώσιμοι και με μεγάλη συγκέντρωση βιταμίνης C . Διατροφικές αναλύσεις που διεξήχθησαν κατά τις δεκαετίες του 1940- 1950 κατέδειξαν την υψηλή περιεκτικότητα του φρούτου σε βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) - 1,000 - 4,500mg/100γρ. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι έως 65 φορές μεγαλύτερη από ένα πορτοκάλι! Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προσφέρει ισχυρή προστασία στα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. Έχει αντιγηραντική δράση και χαρίζει τόνωση. Η βιταμίνη C που παράγεται από την Acerola απορροφάται καλύτερα από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Είναι πλούσια πηγή καροτενοειδών, βιοφλαβονοειδών, όπως είναι η ρουτίνη, ανθοκυανιδινών, βιταμίνης Α, Β1, Β2, Β3, σιδήρου, φωσφόρου, πυριδοξίνης και ασβεστίου. Επίσης περιέχει πρωτεΐνες, διαιτητικές ίνες και λιπίδια.
Έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές αντικαρκινικές ιδιότητες.
Οι παραδοσιακές ιατρικές χρήσεις των φρούτων αυτών περιλαμβάνουν την θεραπεία των παθήσεων του ήπατος, της διάρροιας, της δυσεντερίας, του βήχα, του κρυολογήματος, του πονόλαιμου.
Δρα ως φυσικό αντι-ισταμινικό και βοηθάει σε περιπτώσεις αλλεργιών όπως η αλλεργική ρινίτιδα.
Να αποφεύγεται από όσους έχουν αιμοχρωμάτωση. Η αιμοχρωμάτωση είναι μία γενετική διαταραχή που αναγκάζει το σώμα να απορροφήσει περισσότερο σίδηρο από ότι θα έπρεπε από τα τρόφιμα και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.
Επίσης, η λήψη Ασερόλας σε εγκυμονούσες και θηλάζουσες ενδείκνυται μόνο με ιατρική παρακολούθηση.