Πολυάριθμα επιδημιολογικά κλινικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η μακροζωία συνδέεται με τη διατροφή που βασίζεται κυρίως σε φυτά και ότι σχετίζεται με μεγάλη διάρκεια ζωής. Eνώ η δυτική διατροφή, πλούσια σε κόκκινο κρέας και λίπη, αυξάνει τον κίνδυνο οξειδωτικού στρες και συνεπώς τον κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων νόσων και προ-γήρανσης.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η βιοδιαθεσιμότητα των πολυφαινολών (κυρίως φλαβόνες και ισοφλαβόνες) και η ένταξή τους στην διατροφή μας έχουν προστατευτικά αποτελέσματα κατά της ανάπτυξης ασθενειών του προστάτη.
Η επίδραση των φλαβονοειδών στη χρόνια προστατίτιδα σύμφωνα με την μετα-ανάλυση των δημοσιευμένων τυχαίων ελεγχόμενων δοκιμών υποδεικνύει ότι τα φλαβονοειδή μπορεί να είναι κλινικά επωφελή χάρη στη σημαντική βελτίωση του ποσοστού ανταπόκρισης και το NIH-CPSI σε ασθενείς με χρόνια προστατίτιδα και η βραχυχρόνια αντιβιοτική θεραπεία σε συνδυασμό με τα φλαβονοειδή θα μπορούσε να είναι καλύτερη επιλογή για την CBP.
Αναφορικά με τον καρκίνο του προστάτη, κατά την τελευταία δεκαετία έχει πραγματοποιηθεί μεγάλος αριθμός επιστημονικών δημοσιεύσεων σχετικά με το δυναμικό των φυσικών διαιτητικών πολυφαινολών (PPhs) και των αναλόγων τους, συμπεριλαμβανομένων παραγώγων φλαβονοειδών, στιλβενίων, λιγνάνων, κουρκουμινοειδών και τανινών . Οι μελέτες επικεντρώνονται στο θεραπευτικό δυναμικό των πολυφαινολών έναντι των κυτταρικών γραμμών του καρκίνου του προστάτη εστιάζοντας στους βασικούς μηχανισμούς δράσης κατά των όγκων των φυσικών πολυφαινολών έναντι των καρκινικών κυττάρων.
Πηγές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/31130294/?i=2&from=Flavonoids%20and%20prostatitis
https://www.researchgate.net/publication/266742459_Dietary_Polyphenols_for_Prostate_Cancer_Therapy