Τα καροτενοειδή αποτελούν μια μεγάλη ομάδα χρωστικών που προσδίδουν το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί χρώμα στα φυτά. Περιέχονται σε διάφορες τροφές και ιδιαίτερα στα φρούτα και τα λαχανικά όπως στις ντομάτες, τα βερίκοκα, τις πιπεριές και τα καρότα.
- Η επιστήμη γνωρίζει 600 ήδη καροτενοειδών. Από αυτά τα 40 βρίσκονται στα τρόφιμα που καταναλώνει ο άνθρωπος και από αυτά τα 40, τα 20 ασκούν δράση στα κύτταρα του σώματος μας.
- Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία των καροτενοειδών είναι η ζεαξανθίνη η οποία ως πολύ δυνατό αντιοξειδωτικό μπορεί να ενσωματωθεί στην κυτταρική μεμβράνη και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες .
- Είναι 6.000 φορές ποιο ισχυρό από την βιταμίνη C.
- Διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και το φράγμα του αμφιβληστροειδούς.
- Προστατεύει τα μάτια και το δέρμα από την ακτινοβολία UVB.
Μια μεγάλη ομάδα καροτενοειδών έχει ως βάση την Βιταμίνη Α. Η Βιταμίνη Α είναι μια ιδιαίτερα αντιοξειδωτική ουσία και μπορεί να απορροφηθεί μόνο όταν λαμβάνεται από φυσική και όχι τεχνητή πηγή.